CpaneL Kullanımı

phpBB destek veya chat forumu değildir
phpBB ile ilgili sorulan tüm soru başlıkları kilitlenecek veya silinecektir.
Bu forumda phpBB sorunları dışındaki genel Webmaster sorunlarını ve problemlerini tartışabilirsiniz.
Forum kuralları
- Yeni bir başlık açarken lütfen konu başlığına "Acil yardım", "Acele yardım" tarzlarında içerisinde "yardım" kelimesi geçen cümleler yazmayınız. Bu tip başlıklara kesinlikle cevap verilmeyecektir. Lütfen konu başlığına içeriği en iyi özetleyen anlaşılabilir bir cümle yazınız.

- Ayrıca yeni başlıklarınızı kesinlikle ilgili forumlara açınız. Örneğin, phpBB3 kurulum ve çalıştırması hakkında bir sorununuz varsa "3.0.x Destek Forumu" forumuna başlık açınız; phpBB3 temasından kaynaklı bir sorunuz varsa "3.0.x Stil/Tema Geliştirme & Tartışma & Yardım" forumuna başlık açınız; phpBB3 mod/eklentileriyle ilgili sorununuz varsa "3.0.x MOD Destek" forumuna başlık açınız. Bu kurala uymayan kullanıcıların başlıkları silinebilir ve kullanıcı uyarı alabilir ya da süresiz uzaklaştırılabilir.

- Site kurallarımızı okumadan kesinlikle forumlarımıza herhangi bir katılım yapmayınız.
Kullanıcı avatarı
RefreSh
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 728
Kayıt: 03.10.2006, 22:40
İletişim:

CpaneL Kullanımı

Mesaj gönderen RefreSh »

MySQL de ne?

MySQL şu anda internetteki en popüler açık kaynak kodlu veritabanı yazılımıdır. Veritabanı nedir? Veritabanı bilgisayarlarda verileri saklamaya yönelik bir yöntemdir. Mesela şu anda bilgisayarınızda birçok veriyi dosyalara bölerek saklıyorsunuz. Ne zaman bir veriye ulaşmak isterseniz gerekli olan dosyayı çalıştırmanız gerekiyor. Veritabanları verileri farklı bir sistemle saklarlar, tablolanmış olarak. Böylece hem veriler daha az yer kaplamış olurlar, hem de verilere erişim hızı çok daha artmış olur. Binlerce forum yazılımının aynı sunucu üzerinde çalışabilmesini ve binlerce kullanıcıya hizmet edebilmesini büyük ölçüde MySQL gibi gelişmiş veritabanı yazılımlarına borçluyuz.

Bir not: İngilizcede veritabanı "database" olarak çevirilir, bunun da kısaltılmışına "db" olarak rastlayabilirsiniz.

Nasıl bir MySQL veritabanı hazırlarım?

Öncelikle belirteyim, MySQL veritabanı edinmenin birden çok yolu vardır. Birçok web-host farklı yöntemler kullanabilir. Bu yüzden MySQL ile ilgili yardım istiyorsanız yapabileceğiniz en kolay şey web-host'unuza danışmaktır. Buradaki bilgiler en popüler web-host yönetim paketlerinden olan cPanel kullanılarak hazırlanmıştır, ancak diğer birçok yönetim paketiyle neredeyse tıpatıp aynıdır.
Öncelikle cPanel yazılımına girdiğinizde aşağıdakine benzeyen bir ekranla karşılaşırsınız, buradan MySQL Databases seçeneğini seçin:
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
1. İlk önce kendinize bir veritabanı oluşturun, bunu için bir isim girin ve Add Db tuşuna basın. Oluşturduğunuz veritabanı bu bölümün üstünde listelenecektir.
2. Veritabanınınz size özel bilgiler içerecektir! Bu yüzden veritabanına erişimi kısıtlamak gerekir. Bir kullanıcı ve şifre oluşturun. Oluşturduğunuz kullanıcılar bu bölümde listelenecektir.
Önemli not: Şimdi oluşturduğunuz veritabanı ve kullanıcıya daha dikkatli bir bakın. Birçok web-host girdiğiniz isimlere önek ekler. Mesela, diyelim ki cPanel'e "Mehmet" ismiyle giriyorsunuz, ve de "phpbb" adında bir veritabanı oluşturdunuz. Ancak aslında veritabanınızın adı "Mehmet_phpbb" olabilir. Böyle olup olmadığını bu sayfadan görebilirsiniz, mesela yukarıdaki resimdeki kullanıcıda böyle birşey yok, kullanıcı adı "alper".
3. Geldik önemli bir bölüme. Oluşturduğunuz kullanıcı ve veritabanını bağdaştırmak gerekmektedir. Bu yüzden soldaki menüden (3.) kullanıcıyı, sağdakinden (4.) de bağdaştırmak istediğiniz veritabanını seçin. Privilages, yani izinler ALL, yani hepsi olarak kalabilir (SMF'in çalışması için bu gereklidir). Add User to Db butonuna bastıktan sonra değişiklikler kaydedilecektir.

Hayırlı olsun, şu anda elinizde:

Bir MySQL veritabanı ismi
Bu veritabanını kullanabilecek bir kullanıcı ismi
Ve bu kullanıcının şifresi
bulunmaktadır. Bunları unutmayın, phpbb kurulumunda size sorulacaktır. Ayrıca yaratmış olduğunuz veritabanın görmek istiyorsanız resimde (5.) olarak işaretlenilen phpMyAdmin linkini kullanabilirsiniz. Daha sonra veritabanına erişmek istersenizi bu link yine işinize yarayacaktır. Gelelim phpbb kurlumuna...

Hazırladığım MySQL veritabanının bilgilerini nasıl phpbb'e girerim?
Install.php dosyasını çalıştırdınız ve aşağıdaki resimdeki gibi bir ekranla karşı karşıyasınız
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
Panik Yapmayın!

1. Bu bölüm genelde install.php tarafından düzgün olarak ayarlanır. Bu URL olarak forumunuzun adresidir. Yani eğer sitenizin adı
Kod:
http://www.merhaba.comise, ve phpbbi
Kod:
/forumklasörüne kuruyorsanız burası
Kod:
http://www.merhaba.com/forumolacaktır. (Sonuna " / " koymayın)
2. Yukarıda hani bir MySQL kullanıcısı yaratmıştınız ya, o kullanıcıyı buraya girin. Mesela: Mehmet_phpbb
3. Buraya da şifresini girin.
4. Yine yukarıda yarattığınız MySQL veritabanının tam ismini buraya girin (önüne yine ek gelmiş olarabilir! Mesela: Mehmet_girilenIsim)
5. Girdiğiniz veritabanında bir sürü tablo oluşturulacaktır. Buraya girdiğiniz ek, bu tablo isimlerinin önüne eklenir. Eğer aynı MySQL veritabanında birden fazla phpbb kullanmayacaksanız burayı geçin. Ancak, aynı veritabanında daha önceden başka bir phpbb kurulumu varsa, burayı değiştirmenizde fayda var. Değiştirmezseniz eski SMF kurulumuna ait bilgileri riske atıyor olabilirsiniz. Sonuçta burayı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz, phpbb'in işleyişini etkilemez (tabi garip karakterler falan kullanmayın).

MySQL veritabanı yaratıp kullanmayı öğrendiniz, tebrikler

Not:
Tekrarlıyorum, eğer böyle bir olanağa sahip değilseniz, veya hala ne yapacağınızı bilmiyorsanız lüften web-hostunuz ile temasa geçin.

SMF üzerine anlatılmış. Cpanelde MySQL kullanımı..

ALINTI
Kullanıcı avatarı
RefreSh
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 728
Kayıt: 03.10.2006, 22:40
İletişim:

Mesaj gönderen RefreSh »

cPanel'de Database (db) Nasıl Oluşturulur?

Öncelikle cPanel'inize aşağıdaki giri giriş yapınız:

http://www.domainadınız.domainuzantınız/cpanel

http://www.domainadınız.domainuzantınız:2082

Not: Sondaki portlar farklı olabilir.

Aşağıdaki resimde görmüş olduğunuz gibi MySQL veritabanlari girin.

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Aşağıdaki resimde MySQL veritabanlari açıldığını göreceksiniz.

Db: dbadiniz

dbadiniz kısmına kendinizin istediği bir db adını girin. Yanlız Türkçe karakterler kullanmayın. Add Db tuşuna tıkla***** Db'mizi oluşturalım.

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Db'mizi aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi başarı ile oluşturduk. Go Back tıklayıp bir önceki penceremize geri dönüyoruz.

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Az önce oluşturmuş olduğumuz Db'mize bir kullanıcı adı ve şifresi atayacağız. Bunun için aşağıdaki resimde de görmüş olduğunuz gibi,

UserName: dbkullaniciadi (Fazla uzun olursa kendisi kısaltır)
Password: dbsifresi

dbkullaniciadi ve dbsifresi kısımlarını kendi isteğiniz doğrultusunda doldurduktan sonra Add User tıklıyoruz.

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Db'miz için kullanıcı adımızı ve şifremizi aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi başarı ile oluşturduk. Go Back tıklayıp bir önceki penceremize geri dönüyoruz.

[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Aşağıdaki resimde görmüş olduğunuz gibi db'miz ve db'miz için atayacağımız kullanıcı adı ve şifresini oluşturduk. Resimdeki comlekci yazısı domain adınızdır. Herkesin kendi domain adına göre comlekci kısmı farklı gözükmektedir.

Şimdi sıra oluşturduğumuz db'miz ile db kullanıcı adı ve şifremizi bütünleştirmeye geldi. Bunun için Add User to Db tıklıyoruz.

Not: Hosting firmanız kısıtlamamışsa bir çok db açıp, kullanıcı adı ve şifrenizi istediğiniz gibi
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
kısmından seçip atayabilirsiniz.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
Db'miz için kullanıcı adımızı ve şifremizi aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi başarı ile atadık. Go Back tıklayıp bir önceki penceremize geri dönüyoruz.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]
Başarı ile bütün işlemlerimizi bitirtikten sonra aşağıdaki resimde görmüş olduğunuz gibi db'niz oluşturulacaktır.
[ resmi görüntülemek için tıklayın ]

Hepsi bu kadar arkadaşlar...

Servername = localhost
dbname = comlekci_dbadiniz
dbusername = comlekci_dbkulla
dbpassword = sifreniz


Alıntıdır ...
Kullanıcı avatarı
pikachu
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 3062
Kayıt: 16.07.2006, 15:32
Konum: ağandon /
İletişim:

Mesaj gönderen pikachu »

ellerine sağlık bayaaa bi uğraşmışsın be refreh... helal olsun....
Kullanıcı avatarı
RefreSh
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 728
Kayıt: 03.10.2006, 22:40
İletişim:

Mesaj gönderen RefreSh »

yok uğraşmadım alıntı zaten benim bilgim yok bunlar forum kurmada önemli olduğu için şimdilik öncelikle bu bilgileri bulup paylaştım.. başka sorular olursa. bulduğum bilgiler doğrultusunda yardımcı olmaya calısırım..
Google sağolsun.. Cpanel kullanımı diye aratsalar bir sürü bilgi çıkıyor ama Türk milletiyiz. Zor geliyor.. neyse. teşekkürler..
emeği geçen kişilerede buradan teşekkür ediyorum..
Bahadır
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 129
Kayıt: 31.10.2006, 14:13
Konum: B.Çekmece
İletişim:

Mesaj gönderen Bahadır »

Eline sağlık refresH..
Dediklerini tek tek uyguladım ama forumu kurarken yine de veritabanına ulaşılamadı hatası aldım. Bir yerde bir eksiklik yapıyorum ama çözemedim. Access Hosts kısmı ile alakalı olabilir mi? Oraya hiçbir şey yazmadık. Ama eklemiş olduğun resimde 192.168.1 yazıyor. Bu konu hakkında yardım edersen sevinirim. Teşekkürler..
Kullanıcı avatarı
RefreSh
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 728
Kayıt: 03.10.2006, 22:40
İletişim:

Mesaj gönderen RefreSh »

(5.) olarak işaretlenilen phpMyAdmin linkini kullanabilirsiniz. Daha sonra veritabanına erişmek istersenizi bu link yine işinize yarayacaktır.

yada localhost yazın.
Bahadır
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 129
Kayıt: 31.10.2006, 14:13
Konum: B.Çekmece
İletişim:

Mesaj gönderen Bahadır »

Hocam teşekkürler.. Herhangi birşey yazmadan forumu yükledim.. Bilgi paylaşımınız bir harika olmuş. :wink:
Kullanıcı avatarı
RefreSh
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 728
Kayıt: 03.10.2006, 22:40
İletişim:

Mesaj gönderen RefreSh »

rica ederim. yani boş bırakmanda localhost anlamına gelir.
Kullanıcı avatarı
The_Maniac
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 72
Kayıt: 30.08.2006, 20:45

Mesaj gönderen The_Maniac »

Peki phpbb forum için illa mysql gerekiyo mu? :D
Kullanıcı avatarı
RefreSh
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 728
Kayıt: 03.10.2006, 22:40
İletişim:

Mesaj gönderen RefreSh »

bilgilerin tutulacağı bir veritabanı gerektiği için elbette mysql gerekiyor.
Kullanıcı avatarı
TiMeF
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 361
Kayıt: 30.12.2006, 20:42
İletişim:

Mesaj gönderen TiMeF »

msqll gerçekten çok iyi ve kullnışlı ama plesk pneller hakkında pek fazla bilgi yok
güzel paylaşım sağolasın
Kullanıcı avatarı
RefreSh
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 728
Kayıt: 03.10.2006, 22:40
İletişim:

Mesaj gönderen RefreSh »

TiMeF yazdı:msqll gerçekten çok iyi ve kullnışlı ama plesk pneller hakkında pek fazla bilgi yok
güzel paylaşım sağolasın
mysql la plesk yada cpanel in bir ilgisi yok mysql farklı cpanel ve plesk farklı.. cpanel ve plesk domain host konrtolü sağlar mysql ise hostta bulunan veritabanlarını kontrol etmenizi sağlar. plesk le ilgili bilgi var sadece forum kurmada gereken bilgiler bir başlık olarak acıklaması yapılmıs ama tam kullanımı yok. onuda boş bir zamanımda hazırlarım...
Kullanıcı avatarı
yeniturkBB
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 173
Kayıt: 17.12.2006, 12:51
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen yeniturkBB »

abi ben plesk panel'De oluşturduğum db'nin phpMyAdmin'ine giremiyom windows server'de
.. Oktayusx ! [www.oktayusx.net]
Kullanıcı avatarı
RefreSh
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 728
Kayıt: 03.10.2006, 22:40
İletişim:

Mesaj gönderen RefreSh »

windows server kullanmadım hiç bende de yok zaten 8 makinenin hepsi linux. o yüzden bilmiyorum linuxta böyle bir sorun olmuyor. arkadaslara sorarım bilen varsa söylerim sana.
bacanak34
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 5
Kayıt: 12.04.2007, 17:29
İletişim:

Mesaj gönderen bacanak34 »

paylaşım için teşekkürler
Cevapla

“Genel Tartışmalar” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Yandex [Bot] ve 3 misafir