phpBB 3.1.x sürümlerinde aşırı SQL CPU kullanımı sorunu

phpBB 3.1.x sürümlerinin çalıştırılması ve kurulumu ile ilgili yardımı buradan alabilirsiniz. Lütfen Eklentiler ile ilgili sorunlarınızı buraya yazmayın.
Forum kuralları
- Yeni bir başlık açarken lütfen konu başlığına "Acil yardım", "Acele yardım" tarzlarında içerisinde "yardım" kelimesi geçen cümleler yazmayınız. Bu tip başlıklara kesinlikle cevap verilmeyecektir. Lütfen konu başlığına içeriği en iyi özetleyen anlaşılabilir bir cümle yazınız.

- Ayrıca yeni başlıklarınızı kesinlikle ilgili forumlara açınız. Örneğin, phpBB 3.1.x kurulumu ve çalıştırması hakkında bir sorununuz varsa "3.1.x Destek Forumu" forumuna başlık açınız; phpBB3 temalarından kaynaklı bir sorunuz varsa "3.1.x Stil/Tema Sorunları & Yardım" forumuna başlık açınız; phpBB 3.1.x eklentileriyle ilgili sorununuz varsa "3.1.x Eklenti Destek" forumuna başlık açınız. Bu kurala uymayan kullanıcıların başlıkları silinebilir ve kullanıcı uyarı alabilir ya da süresiz uzaklaştırılabilir.

- Site kurallarımızı okumadan kesinlikle forumlarımıza herhangi bir katılım yapmayınız.
Kilitli
Kullanıcı avatarı
VSaBaH
Kayıtlı Kullanıcı
İletişim:

Mesaj gönderen VSaBaH »

Son zamanlarda phpBB 3.1.x sürümü kullananlardan bazı üyelerimiz SQL sorgusunun fazlalığından şikayet ediyordu. phpBB 3.1.x sürümü önceki sürümlere göre biraz daha gelişmiş olduğundan SQL kullanımı orjinal pakette zaten biraz artmış olarak karşımıza geliyor ancak bu çoğu sunucuda sorun teşkil etmeyecektir.

SQL CPU limitlerini zorlama konusunu aşağıdaki adımları izleyerek çözebilirsiniz;

PHPBB ORIJINAL TEMASI DIŞINDA TEMA KULLANIYORSANIZ ÖNCELİKLE ORİJİNAL TEMA İLE BİR SÜRE DENEME YAPINIZ ŞAYET ORİJİNAL TEMA İLE SORUN ÇÖZÜLMÜŞSE TEMANIZI DEĞİŞTİRMELİSİNİZ. ÇÖZÜLMEMİŞSE;

1) Kullandığınız eklentiler çok önemlidir. Bazı eklentiler son derece fazla SQL sorgusuna sebebiyet verebilir. Tüm eklentilerinizi pasif konuma getirin CPU oranını kontrol edin. Düşme varsa eklentileri tek tek açıp kapatarak tekrar kontrol edin hangi eklenti sorun teşkil ediyorsa kullanmayınız. Şayet CPU oranı değişmemişse sıradaki yöntemi denemelisiniz.

2) config.php içindeki hata ayıklama ve yükleme zamanı (DEBUG) modunu sürekli açık tutmayınız. Çünkü bu sisteminizin sürekli oluşan sorguları size raporlamasına sebebiyet verecek ve sql sayınızı arttıracaktır. Kontrol amaçlı açılıp kontrolden sonra tekrar kapatılmalıdır.

Başındaki // kısmını kaldırırsanız açık, aşağıdaki şekilde kapalı konumdadır;

Kod: Tümünü seç

//@define('PHPBB_DISPLAY_LOAD_TIME', true);
//@define('DEBUG', true);
//@define('DEBUG_CONTAINER', true);
Şayet CPU oranı değişmemişse sıradaki yöntemi denemelisiniz.

3) Oluşturduğunuz site haritasının (sitemap) arama motorlarını sitenizi arama sıklığı kontrolü de önemlidir. Çünkü arama motorları sitemap ayalarında yazan süreler içerisinde sürekli sitenizi denetler. Bu da hem sitenizin trafiğinde hem de sql sorgusunda kabarmaya yol açar.
Screenshot_10.png
4) Genel > Sunucu Konfigürasyonu > Yükleme Ayarları bölümünden phpBB için ek sorgu oluşturan bu ayarları açıklamalarını okuyarak işinize yaramayan kısımları kapatmanız da sql sorgu sayılarını azaltacaktır.
1.png
2.png
3.png
Kullanıcı avatarı
Ademx33
Kayıtlı Kullanıcı
İletişim:

Re: phpBB 3.1.x sürümlerinde aşırı SQL CPU kullanımı sorunu

Mesaj gönderen Ademx33 »

Merhabalar benim fazla ziyaretçi çekmek gibi bir kaygım olmadığından sitemap hazırlamadım ama yine de normal olarak tüm arama motorlarının örümcekleri geliyor ama onların harcadığı CPU nun bu uzantılar kadar olmadığını zannediyorum haklımıyım acaba ?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mesaj No : 571
Forever PhpBB3 - Http://www.PhpBBTurkey.Com sayesinde kendi phpbb3 sitemi kurabildim.

Sağ üst köşede ARAMA bölümü var aklınıza takılan her türlü sorununuzu oraya yazarsanız uğraşmak zorunda kalmazsınız...
Kullanıcı avatarı
VSaBaH
Kayıtlı Kullanıcı
İletişim:

Re: phpBB 3.1.x sürümlerinde aşırı SQL CPU kullanımı sorunu

Mesaj gönderen VSaBaH »

Ademx33 yazdı:Merhabalar benim fazla ziyaretçi çekmek gibi bir kaygım olmadığından sitemap hazırlamadım ama yine de normal olarak tüm arama motorlarının örümcekleri geliyor ama onların harcadığı CPU nun bu uzantılar kadar olmadığını zannediyorum haklımıyım acaba ?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mesaj No : 571
Arama motorları için özel bir işlem yapmamışsanız arama motorları sitenizi asgari düzeyde ziyaret eder. Bu da eklentilerden fazla bir yük oluşturmaz. Ancak dediğim gibi her site sahibinin sitesinde ne olup bittiğini Google Webmaster'dan takip etmelidir bence.
Kilitli

“3.1.x Destek Forumu” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir