(Resimli & Videolu Anlatım)
A- Video Anlatımlı Kurulum:
Alternatif Link: https://vimeo.com/100525823
B- Normal Anlatımlı Kurulum:NOT:
- Videolu anlatımda phpBB 3.1 kurulumu veritabanı ve cpanel işlemlerinin rahatça görülebilmesi için localhostta değil mevcut bir sunucuda gerçekleştirilmiştir. cpanel dışında panel kullananlar benzer şekilde dosyalarını atabilir ve veritabanı oluşturabilirler.
- Videolu anlatımda, kurulumu tamamladıktan sonra config.php dosyasının CHMOD (Perms) ayarını 644 olarak değiştirmeyi kesinlikle unutmayınız. (Cpanel File Manager'da config.php dosyasının üzerine tıklayıp üst menüdeki "Change Permissions" butonuna tıklayarak bu işlemi yapabilirsiniz.)
1- İlk önce 3.1.x Sürüm Duyuruları & Güncellemeleri veya Yüklemeler sayfamızdan son yayınlanan phpBB paketini bilgisayarımıza indiriyoruz.
2- Daha sonra zip dosyasının içerisinden çıkan phpBB3 klasörünün altındaki dosyaları hostunuza FTP ile bağlanarak phpBB'yi kuracağınız ilgili yere gönderin.
3- Dosyaların hepsini hostunuza gönderdikten sonra FTP programınız ile alttaki dizinlerin CHMOD ayarını 777 ya da -rwxrwxrwx olarak;
alttaki dosyanın CHMOD ayarını ise 666 ya da -rw-rw-rw- olarak değiştirin.cache/
files/
store/
images/avatars/upload/
config.php
4- Şimdi websitenizden phpBB dosyalarının olduğu ana dizindeki /install/ sayfasını internet tarayıcınızın satırına yazarak açın.
Örnek: http://www.siteadresiniz.com/phpBB3/install/
5- Açılan sayfada Kur (Install) sekmesine tıklayın.
Şekil-1:
6- Bu sayfada Kuruluma hoşgeldiniz (Welcome to Installation) yazacak.Şimdi en altta bulunan Sonraki Adıma İlerle (Next) butonuna tıklayın.
Şekil-2:
7- Next butonuna tıkladığımız zaman Sistem Gereksinimleri (Requirements) sayfası açılacak.Bu sayfada sisteminizde phpBB kurulabilmesi ve düzgün çalışabilmesi için çeşitli testler var.Gerekli (Required) yazılı bölümlerdeki ayarlar Yeşil renkle gösterilmiş olmalıdır.İsteğe bağlı (Optional) yazılı bölümlerdeki ayarlar isteğe bağlıdır.
Not: Desteklenen veritabanları (Supported Database) kısmındaki veritabanı adlarından en az bir tanesi yeşil renkte olmalıdır.Eğer bunların hepsi kırmızı ise phpBB'yi kuramazsınız.Çünkü sisteminizin herhangi bir veritabanı desteği yoktur.
Alttaki şekillerde örnek olarak MySQL ve PostgreSQL veritabanı destekli ve PHP 5.3.3 üzeri sürümlü bir sistem kullanılmıştır:
Şekil-3a:
8- Ayarlarınızın doğruluğundan eminseniz şimdi sayfanın en altındaki Kuruluma başla (Start Install) butonuna tıklayarak yükleme işleminize başlayabilirsiniz.
Şekil-4:
9- Kuruluma başla (Start Install) butonuna tıkladıktan sonra Veritabanı Ayarları (Database Configuration) sayfası açılacaktır.Bu sayfada veritabanı ayarlarınızı şu şekilde yapacaksınız:
Bu ayarlarıda yaptıktan sonra Sonraki adıma ilerle (Proceed to Next Step) butonuna tıklayın.Veritabanı Tipi (Database type): (Buradan veritabanı tipinizi seçin.)
Veritabanı Ana Makine Adı veya VKA (Database server hostname or DSN): (Bu kısıma veritabanı adresinizi yazın.Eğer veritabanınız başka bir makinede değilse bu kısıma localhost yazmanız yeterli olacaktır.Not: Sadece ODBC yüklemelerinde Data Source Name adı yazılmalıdır.)
Veritabanı Sunucu Portu (Database server port): (Sadece veritabanı portunuz farklıysa buraya yazın.Eğer farklı değilse bu kısmı boş bırakın.Genelde bu bölüm boş bırakılır.)
Veritabanı adı (Database name): (Veritabanı adını yazın)
Veritabanı kullanıcı adı (Database username): (Veritabanı kullanıcı adını yazın)
Veritabanı şifresi (Database password): (Veritabanı şifrenizi yazın)
Veritabanı tabloları için önek (Prefix for tables in database): (Bu kısımda phpbb tablolarının veritabanında kayıt edileceği önadlarının ne olacağı belirlenir.Eğer farklı bir önad kullanmak istiyorsanız burayı değiştirin. Ör: phpbb3_ Eğer önadları değiştirmek istemiyorsanız aynen bırakın.)
Şekil-5:
10- Açılan ekranda Veritabanı bağlantısı (Database Connection) bölümü çıkacaktır ve veritabanına bağlantı kurulup kurulmadığı gösterilecektir.Eğer burada yeşil renkte Bağlantı başarılı (Successful Connection) yazıyorsa, veritabanı bağlantısı yapılmış demektir.Eğer kırmızı ile farklı bir yazı yazıyorsa geri dönüp veritabanı ayarlarınızı (veritabanı tipi, kullanıcı adı, şifre v.s.) yeniden kontrol etmelisiniz.
Daha sonra Sonraki adıma ilerle (Proceed to Next Step) butonuna tıklayarak bir sonraki ekrana geçin.
Şekil-6:
11- Bir sonraki sayfada Yönetici ayarları (Admin Configuration) bölümü çıkacaktır.Buradan Forum lisanı, admin kullanıcı adı, şifresi ve mail adresi belirlenecektir.Buradaki ayarlar şu şekilde olmalıdır:
Bu ayarları yaptıktan sonra Sonraki adıma ilerle (Proceed to Next Step) butonuna tıklayın.Varsayılan forum dili (Default board language): (Site açılışında kullanılan varsayılan forum lisanını belirleyin)
Yönetici kullanıcı adı (Administrator username): (Yönetici kullanıcı adınızı yazın.Not: Yönetici kullanıcı adı 3 ve 20 karakter arasında olmalıdır.)
Yönetici şifresi (Administrator password): (Yönetici şifrenizi yazın.Not: Yönetici şifresi 6 ve 30 karakter arasında olmalıdır.)
Yönetici şifresini doğrula (Confirm administrator password): (Şifrenizi tekrar yazın)
İletişim eposta adresi (Contact email address): (İletişim e-posta adresinizi girin)
Şekil-7:
12- Açılan sayfada Yönetici bilgileri (Administrator Details) ekranı belirecek. Buradan Yönetici Ayarlarınızın doğruluğu kontrol edilecektir.Eğer yeşil renkte Testler geçildi (Test passed) yazısı çıktıysa Sonraki adıma ilerle (Proceed to Next Step) butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.Eğer kırmızı renkte bir hata mesajı alırsanız geri dönüp yönetici ayarlarını (yönetici kullanıcı adı, şifresi, e-posta adres v.s.) kontrol edin.
Şekil-8:
13- Bir sonraki sayfada Ayar dosyasına yazıldı. Şimdi kurulum için bir sonraki adıma geçebilirsiniz. (The configuration file has been written, you may now proceed to the next step of the installation) mesajı alacaksınız. (Eğer bu mesajı almadıysanız config.php dosyanızın CHMOD ayarını 666 olarak ayarlamalısınız)
Daha sonra Sonraki adıma ilerle (Proceed to Next Step) butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
DİKKAT: Şimdi FTP programınız ile config.php dosyasının CHMOD ayarını 644 ya da -rw-r--r-- olarak değiştiriniz. Artık config.php dosyasının CHMOD ayarı bundan sonra 644 ya da -rw-r--r-- olarak kalmalıdır.
Şekil-9:
14- Şimdi tarayıcınızdaki kurulum ekranına geri dönüp açılan sayfada Eposta Ayarları (Email Settings) bölümü altından (eğer gerekiyorsa) SMTP ve E-mail ayarlarınızı; Sunucu URL Ayarları (Server Url Settings) bölümü altından ise (eğer gerekiyorsa) domain ve sunucu ayarlarınızı yapabilirsiniz.
Not: Bir çok durumda bu kısımlar olduğu gibi bırakılabilir ve daha sonra eğer gerekliyse Yönetim Panelinden bu ayarlarınızı yapabilirsiniz.
İşlem bittikten sonra Sonraki adıma ilerle (Proceed to Next Step) butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Şekil-10:
15- Daha sonraki sayfada phpBB 3.1 tarafından kullanılan veritabanı tabloları oluşturuldu ve bir kısım önceki veriyle beraber yerleştirildi. phpBB kurulumunu bitirmek için sonraki ekrana ilerleyin. (The database tables used by phpBB 3.1 have been created and populated with some initial data. Proceed to the next screen to finish installing phpBB). mesajını alacaksınız.Eğer farklı bir hata mesajı alıyorsanız geri dönüp ayarlarınızı kontrol edin.
Şimdi Sonraki adıma ilerle (Proceed to Next Step) butonuna tıklayarak son aşamaya geçebilirsiniz.
Şekil-11:
16- Tebrikler, alttaki şekildeki mesajı aldıysanız phpBB yüklemeniz bitti.Giriş (Login) butonuna tıklayarak Yönetim Paneline giriş yapabilirsiniz.
Şekil-12:
17- Şimdi FTP'den phpBB ana dizininizde bulunan install/ klasörünü silip veya ismini değiştirerek veya başka bir dizine taşıyarak sitenizin açılmasını sağlayabilirsiniz.
--------------------------------------------------------------
Yazan: ESQARE
Geliştirme & Güncelleme: VSaBaH
Videolu/Resimli Anlatım: VSaBaH
Anahtar Kelimeler: phpBB3 Kurulumu, phpBB 3.1 Ascraeus Kurulumu, phpBB 3.1.0 KurulumuNOT: Bu makale hiç bir yerde link ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Emeğe saygı, kendi saygınızı gösterir.