phpBB 3.3.0-RC1 yayınlandı

phpBB 3.3.x "Proteus" için yeni yayınlanan sürümlerin duyuruları ve önceki sürümlerden güncelleme bilgileri.
Kilitli
Kullanıcı avatarı
ESQARE
Web Sitesi Yöneticisi
Web Sitesi Yöneticisi
Mesajlar: 6996
Kayıt: 18.09.2005, 20:51
İletişim:

phpBB 3.3.0-RC1 yayınlandı

Mesaj gönderen ESQARE »

phpBB Ekibi tarafından https://www.phpbb.com/community/viewtop ... &t=2533081 sayfasında yapılan açıklamada phpBB 3.3.0-RC1 sürümünün yayınlandığı duyuruldu. Sürümün adı "Bertie's holiday preparations" olarak açıklandı.
- phpBB 3.3.0-RC1 sürümü, yakın bir gelecekte yayınlanması planlanan phpBB 3.3.x (Proteus) sürümlerinin ilk aday sürümü (release candidate) özelliğini taşımaktadır. phpBB 3.2.x sürümlerine göre minor sürüm yükselecek olan phpBB'nin 3.3.x sürümlerinde çeşitli değişikler ve bazı yeni özellikler sunulacaktır.
- phpBB 3.3.0 RC sürümleri için forumlarımız üzerinden şu an için herhangi bir destek verilmeyecektir. Ayrıca RC sürümlerini sadece deneme ve test amaçlı kullanmanız; aktif olarak yayın yapan mesaj panolarında kullanmamanız önerilmektedir.
phpBB 3.3.0-RC1 sürümünde yapılan en büyük değişiklikler arasında; phpBB'nin web uygulama çatısı olan Symphony gibi bazı üçüncü parti bileşenlerin güncellenmiş olarak gelmesi bulunuyor. Böylece phpBB yazılımının bundan sonra destekleyeceği en düşük PHP sürümü PHP 7.1 olacak. Ayrıca PHP 7.3 ve 7.4 sürümleri de desteklenecek.

phpBB 3.3.0-RC1 sürümü ile birlikte gelecek yeni özellikler arasında ise; arttırılmış Emoji desteği, en son Argon2id ve Argon2i şifre karmaşıklığı (hash) desteği, OAuth uygulamasının yeniden düzenlenmesi ve kullanıcı arayüzünde yapılan bazı küçük değişiklikler (phpBB logosunun küçültülmesi gibi) bulunuyor.

phpBB 3.3.0-RC1 sürümünde düzeltilen hatalar, yeni eklenen özellikler ve değişikliklerin tam listesi (İngilizce):
- https://wiki.phpbb.com/Release_Highlights/3.3.0-RC1

Ticket bildirimlerine göre düzeltilen tüm hatalar için https://tracker.phpbb.com/issues/?filter=15192 sayfasını inceleyebilirsiniz.

Destek Durumu
phpBB 3.3.0 RC sürümleri için şu an destek verilmemektedir.

Güvenlik
Yazılımda bulduğunuz herhangi bir güvenlikle ilgili sorunu güvenlik izleyici (security tracker) sayfasından, security [at] phpbb.com mail adresinden, ya da eğer İngilizceniz yeterli değilse phpBB Türkiye forumlarının yöneticileri aracılığıyla bildirebilirsiniz.

Hata İzleyici
Yazılımda bulduğunuz hataları bug tracker (hata izleyici) sayfasına bildirebilirsiniz.

Yüklemeler / İndirmeler
phpBB 3.3.0-RC1 paketini Area51 indirmeler sayfası ve phpBB paket arşivi sayfasından indirebilirsiniz.

Türkçeleştirme
- phpBB 3.3.0-RC1 Türkçe Dil Dosyası
- phpBB 3.3'ü Türkçeye Çevirme
*phpBB 3.3 Türkçe Dil Dosyası değişikliklerini anlık olarak https://github.com/phpbbturkiye/phpbb33turkce sayfasındaki github alanımızdan takip edebilirsiniz.

Kurulum
- phpBB 3.3 Kurulumu

Anahtar kelimeler: phpBB 3.3.0-RC1, phpBB 3.3, phpBB 3.3.0-RC1 Proteus
Resim
phpBB Eklenti Kurulumu | Kurallar | phpBB3 İzinleri | Otel Rehberi

Kurallarımız gereği lütfen özel mesaj ile yardım istemeyiniz, cevap vermiyoruz.
kararara.com
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 66
Kayıt: 06.03.2012, 23:51

Re: phpBB 3.3.0-RC1 yayınlandı

Mesaj gönderen kararara.com »

Hayırlı olsun...

Phpbb neden 3.1 ve 3.2 sürümlerini çok hızlı tüketti / yükseltti acaba?
copyas
Eklenti Özelleştirme Ekibi Üyesi
Eklenti Özelleştirme Ekibi Üyesi
Mesajlar: 346
Kayıt: 13.11.2016, 06:36

Re: phpBB 3.3.0-RC1 yayınlandı

Mesaj gönderen copyas »

phpBB 3.0 sürümü uzun zaman kullanıldı. Siz de 3.0 'dan 3.2 'ye geçiş yapmıştınız hatırlıyorum. Belki 3.0 sürecinin uzun olması sizi böyle düşündürüyordur.

3.1 sürümleri ile mobil uyumluluk standart hale geldi. MOD yerine eklentiler geldi. Bildirimler geldi. 3.2 sürümü yanlış hatırlamıyorsam Ocak 2017 'de yayınlanmıştı. 3 yıl olacak 3.3 yeni çıkıyor. Bu süreçte PHP sürümleri olduğu yerde kalmadı. İnternet teknolojilerindeki gelişmeler 3.0 zamanındaki gibi yavaş ilerlemiyor.

phpBB 3.3 en az PHP 7.1 desteği isteyecek. Symfony 3.4 destekleyecek.( symfony 2.8 desteği geçen ay bitti sanırım.) SVG logo formatı gelecek vb. Aslında kullanım açısından pek bir fark olmayacak. Görünürde alışık olduğumuz düzen devam edecek. Sadece altyapı güncelleniyor. Bazı yeni özellikler de olacaktır elbette detaylı incelemedim.
kararara.com
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 66
Kayıt: 06.03.2012, 23:51

Re: phpBB 3.3.0-RC1 yayınlandı

Mesaj gönderen kararara.com »

copyas yazdı: 25.12.2019, 12:05 ...Bu süreçte PHP sürümleri olduğu yerde kalmadı. İnternet teknolojilerindeki gelişmeler 3.0 zamanındaki gibi yavaş ilerlemiyor.
Haklısınız sayın copyas, phpbb'nin bu gelişmelerin gerisinde kalmaması sevindirici...
l3oomerangg
Kayıtlı Kullanıcı
Mesajlar: 76
Kayıt: 22.10.2008, 07:34
Konum: wotturk.club
İletişim:

Re: phpBB 3.3.0-RC1 yayınlandı

Mesaj gönderen l3oomerangg »

copyas yazdı: 25.12.2019, 12:05

3.1 sürümleri ile mobil uyumluluk standart hale geldi. MOD yerine eklentiler geldi. Bildirimler geldi. 3.2 sürümü yanlış hatırlamıyorsam Ocak 2017 'de yayınlanmıştı. 3 yıl olacak 3.3 yeni çıkıyor. Bu süreçte PHP sürümleri olduğu yerde kalmadı. İnternet teknolojilerindeki gelişmeler 3.0 zamanındaki gibi yavaş ilerlemiyor.
Eklentiler her zaman yok muydu ? Sadece daha önce bir çok şey manuel yapılıyordu. Onu onun altına ekle, yok bunu bunun üstüne ekle, yok onu sil falan. Sonuç itibariyle eklentiler her zaman vardı ve her zamanda olacaklar. Zaten olmazsa geliştirilebilirlik biter. Bunun manuelden otomatik hale geçirilebilmesi çok güzel olmuş. En son 10 sene önce forum açmıştım. Şimdi yeni bir forum açtım phpBB3 üzerine. Fakat gerçekten gelişim çok yavaş ilerlemiş. PREMOD olayı kalkmış gibi sebeplerini bilmiyorum ama bence onlarda her zaman olmalıydı. Sonuç itibariyle PREMOD'lar bir nevi mod paketleriydi ve özellikle acemi kullanıcılar için forumla uğraşma derdi olmadan birçok şeyi içinde barındırıyorlardı. Hoş daha öncede premod kullanmadım, herşeyi kendim ayarlamaya çalışıyordum ama olsun bence gerekliler.

Asıl gerekli olan ise, artık bir çok forumda standart hale gelen çok basit özelliklerin standart hale getirilmesi ki, bu yönde bir düşünceleri yok anladığım kadarıyla. Elbetteki böyle bir yapıyı kurmak ve her bileşen güncellemesine adapte etmek kolay değil. Fakat ne bileyim şu an eklenti olarak sunulan bir çok şey, forumun standardında bir ayar haline getirilecek gömülebilirdi gibi geliyor. Mesela "MultiQuote" özelliği, mesela forum genişliğinin ayarlanabilmesi, son mesaj bölümünün forumun genişliğine oranının ayarlanabilmesi, son mesajlar bölümünde son mesaj atan kullanıcının avatarının gözükmesi gibi çok ufak ve yapılmasının forum altyapısın kesinlikle bozmayacağını düşündüğüm birçok şey standart hale gelemedi. Diyebilirsiniz ki, phpBB temeli sunuyor. Bu özellikleri kullanıcılar istemeyebilir. Zaten bunların hepsi bir ayar düğmesi ile aktif/pasif hale getirilebilir şeyler olmalı. Temelin içerisine dahil edilmesinde bence sıkıntı olmaz. Kullanılmak istenilen eklentileri ise her sürümde bulmak zor. Mesela bir WYSIWYG editörü için phpBB ekibinin sağlam bir eklenti sunması gerekir. Eklenti arıyorum, bir çok eklenti ABONDONE olmuş. Yenilerini yapan yok.

Ne bileyim bu geri dönüşten sonra bir kısır döngü içerisinde dönüp dolaşılıyor gibi geliyor bana. 10 yıllık süreçteki gelişime baktığım zaman forum kullanıcısı olarak tek gelişim gördüğüm kısım eklentilerin manuelden otomatik kuruluma kaymış olması. Onun dışında eski sıkıntılar halen devam ediyor...
İmzaya gerenk yok maykk...
copyas
Eklenti Özelleştirme Ekibi Üyesi
Eklenti Özelleştirme Ekibi Üyesi
Mesajlar: 346
Kayıt: 13.11.2016, 06:36

Re: phpBB 3.3.0-RC1 yayınlandı

Mesaj gönderen copyas »

l3oomerangg yazdı: 28.12.2019, 07:53 Eklentiler her zaman yok muydu ?
Kavram olarak eklenti her zaman vardı. Terim olarak Eklentiler phpBB 3.1 ile birlikte geldi demek istemiştim :
  • 3.0.X MODIFICATIONS FORUMS
  • EXTENSIONS FORUMS
Bulletin board 'un terim olarak bizdeki karşılığı forum değil, mesaj panosudur gibi. Google Türkiye, Chrome 'a kurulan eklentilere terim olarak Uzantı diyor. ( Resmi adı gibi yani )

phpBB 3.1 ile eklenti yüklemek kolaylaştı sizin de belirttiğiniz gibi. phpBB 4 ile birlikte wordpress yazılımında olduğu gibi ya da benzeri YKP 'den eklenti kataloğundan kurulma özelliği getirilecek. ( ne zaman okudum hatırlamıyorum ve yanlış anlamadıysam )

phpBB 4 ile yeni özellikler ve yeni bir stil gelecek. ( bkz. Geleceğin stili: Chameleon ) Mention şu an eklenti ile yapılabiliyorken standart hale gelecek. ( bundan da emin değilim ) Ayrıca sürüm yükseltme veya güncellemelerin YKP 'den yapılması da phpBB idea kısmında oylandı.

Yavaş ilerlemesine diyecek bir şey yok. ( Sonuç olarak ilerliyor bir şekilde ) Daha önceki planlamalarına göre phpBB 3.3 'ün Aralık 2016 'da çıkması gerekiyordu. ( bkz. phpBB'nin Gelecek Sürümleri, Güvenlik ve Destek Planı )

Herkes aynı amaçla bu yazılımı kullanmıyor. Size göre gerekli olan bir özellik başkasına gerekli olmayabilir. Sizin ne demek istediğinizi anladım tabi. Mesaj içine video gömmek için bile eklenti kurmak zorundayız demek istiyorsunuz. Ama video ile hiç işi olmayan forum kullanıcısı da olabilir. Adamların politikası bu, bir şey diyemiyoruz. Kullanmak isteyen eklenti kursun, ilerleyen zamanda da katalogtan indirsin diyecek. Wordpresste bile basit bir iletişim formu için eklenti kurmak durumundasınız. Stabil çalışma ve performans için stok yazılım her zaman en yalın haliyle verilir.

Son mesaj kısmını anlamadım da... Genişliği ayarlamak istiyorsan; bunun için gir common.css 'e 1152px yazıyor, ne yapmak istiyorsan yap, diyorlar. [ Ben demiyorum :) ] YKP 'de olsa boşluğa yaz ve kaydet, daha güzel olur tabi ama belki bizim basit olarak algıladığımız bu olay altyapıda bir çakışma veya soruna sebep oluyor gibi düşünün.

Sonuç olarak phpBB açık kaynak kodlu ücretsiz bir yazılım. Günümüz trendi ve kullanım oranına göre ilerleme aşamaları gayet yeterli şahsi fikrim olarak. Daha önceki mesajımda da belirttim, internet teknolojilerindeki gelişmeler ve trend 3.0 zamanındaki gibi değil artık.

O zamanlarda sosyal medya yoktu veya yeni başlıyordu. Sosyal medya denilen şey forumun ta kendisiydi. Mobil internet yoktu. Dolayısıyla bilgisayar başına oturmaya mecburdunuz. Eskiden forumların kullanıcı sayısı fazlaydı. Dolayısıyla uğraşan kişi de fazlaydı. Neden eklenti ve stiller güncel değil, yenileri yapılmıyor sorunuzun cevabı burda saklı. Eskiden 5M kulanıcısı olan sistemin şimdi 100B kullanıcısı var gibi. Artık azalmaya ve kapanmaya başladı. Siz sadece 10 kişinin kullanacağı bir stil geliştirmek için zamanınızı harcar mısınız ?

Forum sisteminin öleceğini söylemiyorum ( ölmez, oran azalır ) ama trend değişti. Ayakta kalmak istiyorlarsa like, mention vb. özellikleri standart hale getirsinler. Çünkü trend artık bu.
Kilitli

“3.3.x Sürüm Duyuruları & Güncellemeleri” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir