Spam kullanıcılar ve mesajlar ile dolan bir mesaj panosu nasıl temizlenir?

phpBB 3.x sürümlerinin kurulumu ve yönetimi ile ilgili bilgilendirici çeşitli makaleler.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
ESQARE
Web Sitesi Yöneticisi
Web Sitesi Yöneticisi
Mesajlar: 6996
Kayıt: 18.09.2005, 20:51
İletişim:

Spam kullanıcılar ve mesajlar ile dolan bir mesaj panosu nasıl temizlenir?

Mesaj gönderen ESQARE »

Açıklama: Bu makalede, mesaj panosundaki spambot hesaplarının ve mesajlarının nasıl kaldırılacağı açıklanmaktadır.
Yazar: KevC
Makalenin orijinali: Knowledge Base - How to clean up a board hit by spam

Mesaj panosu spam doldu. Ne yapabilirim?

Spam nedir?
Spam, ürünlerin reklamını yapmaya çalışan hesaplardan mesaj panonuza istenmeyen konuların veya mesajların gönderilmesidir. Bu mesajlar çeşitli biçimlerde olabilir. Ancak genellikle ucuz telefonlar, mutfak reklamları, tabletler, porno siteleri vb. gibi mesajlar içermektedir. Bu mesajlar çoğu zaman spambot adı verilen otomatik komut dosyaları tarafından gönderilirler. Spam kullanıcılar, normal bir kullanıcı gibi mesaj panonuza kaydolur, ve daha sonra ürünlerinin reklamını yapmak için olabildiğince hızlı bir şekilde mesaj gönderirler. Hatta bazı spambotlar, kayıt olduktan sonra günler veya haftalarca bekleyebilir ve daha sonra mesaj göndermek için aktifleşirler. Başka bir spam yöntemi ise gerçek kullanıcılara spam yapmaları için para ödenmesidir. Bu kullanıcılar genellikle konu içerisindeki başka bir mesajdan kopyalama yaparak normal mesaj gönderiyormuş görünürler, ancak imzalarında veya gönderdikleri mesajın içerisinde spam bağlantıları bulunur.

Her şeyden önce, doğru terminolojiyi açıklayalım. Mesaj panonuza kaydolan spam hesaplar varsa; bu durum sitenizin hacklendiği uğradığı anlamına gelmez. Başka bir yanlış anlama da, spambotların kayıt sayfasını bir şekilde atladıklarıdır. Bu pek olası değildir. Spambotlar genellikler aynı veritabanını kullanan ve uzun süredir unutulmuş ikinci bir phpBB kurulumu yüzünden; ya da yanlış eklenen veya kısmen kaldırılan entegre bir kayıt sisteminden (örneğin WP-United veya JFusion v.b. gibi); ya da kayıt sayfasında kullanılan kötü seçilmiş ve etkisiz bir antispam korumasından kaynaklanmaktadır .

Spam saldırısından sonra temizlik
Eğer bir spam saldırısına uğradıysanız mesaj panonuzu bu spambotlardan temizlemeniz gerekir.

Birden fazla hesap ve bunların mesajları Yönetim Kontrol Paneli > Kullanıcılar ve Gruplar > Kullanıcıları buda sayfasından kaldırılabilir.

"Kullanıcıları buda" sayfasında, hesapları belirli bir tarihten sonra kaldırmayı seçebilir veya Kullanıcıları Buda giriş kutusunun altındaki 'Bir Üye Bul' bağlantısına tıklayarak birden fazla hesap seçebilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcıların mesajlarını ve hesaplarını da silme seçeneğine sahipsiniz.

NOT: Çok sayıda hesabı ve/veya birden fazla mesajı aynı anda silmek genellikle sunucunun zaman aşımına uğramasına neden olabilir. Bu durumda genellikle hesapların ve mesaj içeriklerinin silinir, ancak forum görünüm sayfalarında konu başlıklarının 'sahipsiz' olarak gösterilir. Böylece, bir konuyu açmaya çalıştığınızda öyle bir konunun mevcut olmadığına dair bir mesaj alabilirsiniz. Yine de bu sorun düzeltilebilir.

Eğer böyle bir durum başınıza gelirse ilgili forumu açın ve sayfanın üst kısmındaki Moderatör Kontrol Paneli bağlantısını tıklayın. Daha sonra ekranın sağ tarafındaki rahatsız edici spam konularının her birini işaretleyebilir ve ardından sayfanın altındaki açılır listeden 'sil'i seçip gönderebilirsiniz. Kaldırılacak çok sayıda konunuz varsa, sayfa başına konu sayısını artırabilirsiniz. Bu ayarı YKP > Genel > Mesaj Ayarları > Sayfa başına başlıklar kısmından; örneğin, değer 500 olacak şekilde yapabilirsiniz.

Sadece bazı mesajları kaydetmek
Eğer mesaj panonuz yeniyse veya başka bir nedenle tutmak istediğiniz birkaç konu veya mesaj varsa, mesajlarınızı kaydetmek için aşağıdakileri işlemleri yapmak daha hızlı olabilir:
  1. Yeni bir forum oluşturun
    YKP > FORUMLAR > Forumları yönet > forum adı > Yeni forum oluştur
  2. Kaydedilecek mesajları içeren konuları bölün
  3. Saklanacak yeni konuları yeni foruma taşıyın
  4. Mevcut mesajları silmek için varsayılan seçeneği belirleyerek diğer forumları silin
    YKP > FORUMLAR > Forumları yönet > silinecek forumun adı > Resim
  5. Kategorilerin ve forumların yapısını yeniden oluşturun
  6. Kaydedilen konuları istenilen konumlarına geri taşıyın
(Konuları bölebilmek ve taşıyabilmek için ayrıca moderatör izinlerine ihtiyacınız olacaktır.)

Spambotların tekrar gelmesini nasıl engellerim?
Spamları durdurmada en son ipuçları için bu makaleyi okuyun.
Resim
phpBB Eklenti Kurulumu | Kurallar | phpBB3 İzinleri | Otel Rehberi

Kurallarımız gereği lütfen özel mesaj ile yardım istemeyiniz, cevap vermiyoruz.
Cevapla

“phpBB3 Makaleleri” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 16 misafir