phpBB 3.2 Kolay Başlangıç Rehberi

Bu sayfa, phpBB 3.2'ye yeni başlayan kullanıcılara yardımcı olmak için Kolay Başlangıç Rehberi'ni içermektedir. Sorunuzun cevabını burada bulamazsanız, site genelinde Arama yapabilir ve Destek sayfasını inceleyebilirsiniz.

Gereksinimler | Kurulum | Genel Ayarlar | Forumları Oluşturma ve Ayarlama | İzinleri Ayarlama | Destek Alma

Gereksinimler

phpBB'yi, yükleyebilmeniz ve kullanabilmeniz için ihtiyaç duyulan bazı gereksinimler vardır. Aşağıda, bu gereksinimler belirtilmektedir.

  • PHP destekli herhangi bir İşletim Sisteminde çalışan bir web sunucusu veya web barındırma hesabı
  • Aşağıdaki SQL veritabanı sistemlerinden biri:
    • MySQL 3.23 veya üzeri (MySQLi desteklenir)
    • MariaDB 5.1 veya üstü
    • MS SQL Server 2000 veya üzeri (ODBC veya SQLSRV PHP uzantıları aracılığıyla)
    • Oracle
    • PostgreSQL 8.3+
    • SQLite 3.6.15+
  • Kullanmak istediğiniz veritabanı desteği ile PHP 5.4.7 ve üzeri sürümü
  • getimagesize() fonksiyonu etkin olmalı
  • Aşağıdaki PHP modülleri gereklidir:
    • json
    • XML desteği
    • Kullanmayı düşündüğünüz veritabanı sistemi için karşılık gelen PHP modülü
  • Aşağıdaki PHP modülleri isteğe bağlıdır, ancak ek özelliklere erişim sağlayacaktır:
    • zlib Sıkıştırma desteği
    • Uzaktan FTP desteği
    • GD desteği

Bu gerekli özelliklerin her birinin varlığı, Kurulum bölümünde açıklanan kurulum işlemi sırasında kontrol edilecektir.

Kurulum

phpBB 3.2 Rhea'nın kurulum işlemi sürecinde size rehberlik edecek kullanımı kolay bir kurulum sistemi vardır.

phpBB3 arşivini açtıktan ve dosyaları kurulum yapmak istediğiniz yere yükledikten sonra, kurulum ekranını açmak için tarayıcınıza URL adresi girmeniz gerekir. Tarayıcınız ile URL adresinizi ilk kez ziyaret ettiğinizde (örneğin; http://www.siteadresi.com/phpBB3), phpBB henüz kurulu olmadığını tespit edecek ve sizi otomatik olarak kurulum ekranına yönlendirecektir.

phpBB kurulum tanıtımı
Kurulum sisteminin giriş sayfası

Önemli
Dosyaları yüklerken phpBB3 dosyalarının bulunduğu ana dizindeki .htaccess dosyasının da yüklemeye dahil edildiğine emin olun.

Giriş

Kurulum ekranı, phpBB'ye kısa bir giriş yapmanızı sağlar. phpBB 3.2'nin (Genel Kamu Lisansı) altında yayınlanan lisansı okumanıza olanak verir ve nasıl destek alabileceğinize ilişkin bilgiler sağlar. Kurulumu başlatmak için KURULUM sekmesine tıklayın (bkz. Şekil 1.1, "Kurulum").

Gereksinimler

phpBB 3.2'nin minimum gereksinimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen phpBB3 Gereksinimleri bölümünü okuyun.

Gereksinimler listesi, gerekli tüm PHP uzantıları eksik veya bir sunucu ayarı yanlış yapılandırılmışsa, yüklemeyi başlattıktan sonra göreceğiniz ilk sayfadır. phpBB 3.2, sunucunuzda düzgün çalışması gereken her şeyin kurulu olup olmadığını otomatik olarak denetler. Kuruluma devam etmek için sunucunuzda PHP'nin kurulu olması (en düşük PHP sürüm numarası gereksinimler sayfasında belirtilmiştir) ve en az bir veritabanı mevcut olmalıdır. Ayrıca gösterilen tüm klasörlerin kullanılabilir olması ve doğru klasör izinlerinin ayarlanması da önemlidir. phpBB 3.2'yi çalıştırmak için gereksinimlerin isteğe bağlı ya da gerekli olup olmadığını öğrenmek için lütfen her bölümün açıklamasına bakın. Her şey düzgünse Kurulumu Başlat düğmesine tıklayarak kuruluma devam edebilirsiniz.

Yönetici bilgileri

Şimdi, yönetici kullanıcısını oluşturmanız gerekmektedir. Bu kullanıcı tam yönetim erişimine sahip, forumunuzdaki ilk kullanıcı olacaktır.

Veritabanı ayarları

Şimdi, hangi veritabanını kullanacağınıza karar vermelisiniz. Hangi veritabanlarının desteklendiği hakkında bilgi için Gereksinimler bölümüne bakın. Eğer veritabanı ayarlarınızı bilmiyorsanız, lütfen hosting şirketiniz ile iletişime geçin ve onlara sorun. Bu bilgiler olmadan devam edemezsiniz.
Size gerekenler:

  • VERİTABANI TİPİ - kullanacağınız veritabanı (ör: MySQL, SQL Sunucusu, Oracle)
  • VERİTABANI SUNUCU ADI YA DA DSN - veritabanı sunucusunun adresi.
  • VERİTABANI SUNUCU PORTU - veritabanı sunucusunun portu (genellikle bu gerekli değildir).
  • VERİTABANI ADI - sunucudaki veritabanının adı.
  • VERİTABANI KULLANICI ADI ve VERİTABANI ŞİFRESİ - veritabanına erişim için giriş bilgileri.

İpucu
PostgreSQL Kullanıcıları: Yerel sunucuya, UNIX alan adı soketi üzerinden bağlanmak için localhost, TCP üzerinden bağlanmak için 127.0.0.1 kullanın.
SQLite Kullanıcıları: DSN alanına veritabanınıza giden tam (mutlak) yolu girin ve kullanıcı adı ile şifre alanlarını boş bırakın. Güvenlik nedeniyle, veritabanı dosyasının web üzerinden erişilebilen bir yerde depolanmadığına emin olmanız gerekir.

Veritabanı kurulumu
Veritabanı ayarları sayfası, lütfen istenen tüm verilerin mevcut olduğuna emin olun.

Eğer bir veritabanına birden fazla phpBB kurulumu yapma planınız yoksa, VERİTABANINDAKİ TABLOLAR İÇİN ÖNEK ayarını değiştirmenize gerek yoktur. Eğer bir veritabanına birden fazla phpBB kurulumu yapacaksanız, phpBB'nin çalışması için her kurulum için farklı bir önek kullanabilirsiniz.

Bilgilerinizi girdikten sonra, GÖNDER düğmesine tıklayarak devam edebilirsiniz. Şimdi, phpBB3 test edilecek ve girdiğiniz veri doğrulanacak.

Eğer "VERİTABANINA BAĞLANILAMADI" hatası görürseniz bu, veritabanı verilerini doğru bir şekilde girmediğiniz ve phpBB'nin veritabanına bağlanmasının mümkün olmadığı anlamına gelir. Girdiğiniz her şeyin doğru olduğundan emin olun ve tekrar deneyin. Veritabanı ayarlarınızdan emin değilseniz lütfen host firmanızla iletişime geçin.

İpucu
Veritabanı kullanıcı adınızın ve şifrenizin büyük / küçük harf duyarlı olduğunu unutmayın. Hosting firmanız tarafından ayarlanan ya da size verilen bilgileri doğru bir şekilde kullanmanız gerekir.

Eğer aynı veritabanına aynı önek ile phpBB'nin başka bir sürümünü kurduysanız, phpBB konuyla ilgili sizi uyarır. Bu durumda sadece farklı bir veritabanı öneki girmeniz yeterlidir.

Yapılandırma dosyası

Bu adımda, phpBB otomatik olarak yapılandırma dosyanıza yazmayı deneyecek. Forumun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yapılandırmaya ihtiyacı vardır. Bu yapılandırma dosyası veritabanı ayarlarının tamamını içerir, yani bu yapılandırma dosyası olmadan phpBB veritabanına erişemeyecektir.

Genellikle, yapılandırma dosyasına yazılırken herhangi bir sorun meydana gelmez. Fakat bazı durumlarda, örneğin; yanlış dosya izinlerinden dolayı yazma işlemi başarısız olabilir. Böyle bir durumda, dosyayı manuel olarak (elle) yüklemeniz gerekmektedir. phpBB sizden config.php dosyasını İNDİRMENİZİ isteyecek ve ne yapmanız gerektiğinin bilgisini verecek. Lütfen sayfadaki açıklamaları dikkatle okuyun. Dosyayı yükledikten sonra sonraki adıma geçmek için BİTTİ düğmesine tıklayın. Eğer BİTTİ düğmesine tıkladıktan sonra bir önceki aynı sayfaya geri dönerseniz, ve başarılı bir mesaj görünmezse, dosyayı doğru bir şekilde yüklemediniz demektir.

Gelişmiş ayarlar

Bundan sonraki birkaç bölüm, mesaj panosu yapılandırmasında bazı daha gelişmiş parametreler belirlemenize olanak sağlar. Bu parametre ayarları isteğe bağlıdır, ve isterseniz daha sonra bunları değiştirebilirsiniz. Eğer bu ayarların ne anlama geldiğinden emin değilseniz onları yok sayın ve kurulumu tamamlamak için final adımına geçin.

Final adımları

Kurulumun sonunda mesaj panonuzun varsayılan dilini, başlığını ve kısa bir açıklamasını ayarlayabilirsiniz. phpBB'nin temel kurulumuna sadece ENGLISH [GB] (İNGİLİZCE) dili dahildir. Diğer dilleri www.phpbb.com adresinden indirebilir ve onları daha sonra ekleyebilirsiniz.

GÖNDER düğmesine tıkladıktan sonra bir ilerleme çubuğu görünür ve bu çubuk mesaj panonuzun kurulum durumuna göre güncellenir.

Eğer kurulum başarıyla tamamlandıysa, şimdi YKP bağlantısını kullanarak YÖNETİM KONTROL PANELİNİ ziyaret edebilirsiniz. Tebrikler, phpBB3'ü başarıyla kurdunuz. Ancak, yapılacak daha bir sürü iş var!

Eğer bu kılavuzu okuduktan sonra bile phpBB3'ü kuramıyorsanız, lütfen daha fazla yardımı nereden bulacağınızı öğrenmek için destek bölümüne bakın.

Bu noktada, eğer phpBB 2.0'dan ya da phpBB 3.0'dan yükseltme yapıyorsanız, daha fazla bilgi için Sürüm Yükseltme Rehberini incelemelisiniz. Eğer sürüm yükseltme yapmıyorsanız, install dizinini sunucunuzdan silmelisiniz. Aksi takdirde sadece Yönetim Kontrol Paneline erişebileceksiniz.

phpBB organizasyonunu desteklemek

phpBB'yi kurduktan sonra YKP'yi ilk kez ziyaret ettiğinizde, phpBB organizasyonuna yardımcı olmanızı sağlayan bir ekran gösterilecektir.

  • İSTATİSTİKLERİ GÖNDER - PHP sürümü, seçilen veritabanı tipi, bazı PHP ayarları, v.b. gibi sunucunuz hakkındaki bilgileri phpBB'ye gönderin. Hiç bir hassas bilgi alınmayacaktır. DETAYLARI GÖSTER bağlantısına tıklandığında tam olarak hangi bilgilerin gönderileceği gösterilir. Bu bilgiler, gelecekteki phpBB sürümleri için tasarım kararları alınmasına yardımcı olur.
  • VIGLINK - Bu seçenekle, kullanıcılarınız tarafından mesaj panonuza gönderilen belirli bağlantılara yönlendirme kodları eklenir. Bu bağlantılar üzerinde belirli işlemler yapıldığında (ör: Amazon alışveriş sitesi bağlantısına tıklayarak alışveriş yapmak gibi), VigLink, phpBB projesine bağış yapmak üzere bir komisyon alır. Bu bağışlar, phpBB'nin geliştirilmesi için kullanılacaktır. Ayrıca, Yönetim Kontrol Paneli'nde MESAJ PANOSU KONFİGRASYONU bölümündeki VIGLINK AYARLARI bölümünün altından HESABI DÖNÜŞTÜR bağlantısına tıklayarak kendi VigLink hesabınızı kullanmayı seçebilirsiniz.

Bu işlemlerin her ikisi de isteğe bağlıdır ve açık izniniz olmadan etkinleştirilmeyecektir. GÖNDER düğmesine basmadan bu sayfadan uzaklaşmak ayarları devre dışı bırakacaktır. Eğer bu ayarları başka bir zaman etkinleştirmek ya da devre dışı bırakmak isterseniz, bunu YÖNETİM KONTROL PANELİNİN altında SUNUCU KONFİGRASYONU bölümündeki PHPBB DESTEK YARDIMI sayfasından yapabilirsiniz.

Genel Ayarlar

Bu bölümde, yeni mesaj panonuzun bazı temel ayarlarının nasıl değiştirileceğini öğreneceksiniz.

Kurulumdan hemen sonra "Yönetim Kontrol Paneli" (YKP) olarak tabir edilen sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu panele ayrıca forumunuzun tüm sayfalarının altında bulunan [YÖNETİM KONTROL PANELİ] bağlantısına tıklayarak da ulaşabilirsiniz. Bu arayüzde mesaj panonuz ile ilgili herşeyi değiştirebilirsiniz.

Mesaj Panosu Ayarları

Kurulumdan hemen sonra YKP'nin ziyaret etmek isteyeceğiniz ilk bölümü "Mesaj panosu ayarları" olacaktır. Buradan öncelikle mesaj panonuzun adını (SİTE ADI) ve açıklamasını (SİTE AÇIKLAMASI) değiştirebilirsiniz.

Site adı ve Site açıklaması ayarları
Buradan mesaj panonuzun Site adını ve Site açıklamasını değiştirebilirsiniz.

Bu form ayrıca ana site URL adresi, tarih / saat oluşturmak için kullanılan tarih biçimi (ZAMAN FORMATI) gibi şeyleri değiştirme seçeneklerini de içerir.

Ayrıca buradan mesaj panonuz için yeni bir stil (stili kurduktan sonra) seçebilirsiniz ve tüm üyelerinizin "Kullanıcı Kontrol Paneli" aracılığıyla seçtiği ve şu an kullandıkları stili göz ardı ederek ayarladığınız yeni stili kullanmalarını sağlayabilirsiniz. Stil, ayrıca farklı bir stil belirlemediğiniz tüm forumlar için de kullanılacaktır. Yeni stilleri nereden edinileceği ve bu stillerin nasıl kurulacağı konusunda detaylı bilgi için, lütfen phpbb.com sitesinde stiller ana sayfasını ziyaret edin.

Eğer mesaj panonuzu İngilizce dili kullanmayan bir topluluk için kullanıyorsanız, bu form ayrıca varsayılan dili (VARSAYILAN DİL) değiştirmenizi sağlar. Varsayılan olarak phpBB3 yalnızca İngilizce dil paketiyle birlikte gelir. Bu yüzden, bu alanı kullanmadan önce, yüklemek ve kullanmak istediğiniz dil için dil paketi indirmeniz gerekir. Mevcut dil paketlerini phpBB Language Packs sayfasından indirebilirsiniz.

Mesaj Panosu Özellikleri

Bu bölümü, mesaj panonuzun bazı temel özelliklerini etkinleştirmek ya da devre dışı bırakmak için kullanabilirsiniz. Buradan, örneğin; kullanıcı adı değişikliklerine (KULLANICI ADI DEĞİŞİKLİKLERİNE İZİN VER) ya da ek dosyaların oluşturulmasına (EK DOSYALARA İZİN VER) izin verip vermeyeceğinizi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca BBCode'ları tamamen devre dışı bırakabilirsiniz (BBCODELARA İZİN VER).

Özellik ayarları
Sadece 2 tıklamayla temel özellikleri etkinleştirip, devre dışı bırakabilirsiniz.

Kullanıcılarınızın imza alanını yüzlerce görüntü ya da resim ile doldurmasını istemiyor musunuz? O zaman, KULLANICI İMZALARINDA IMG BBCODE ETİKETİNİN KULLANIMINA İZİN VER özelliğini basit bir şekilde "Hayır" olarak ayarlayın. Eğer kullanıcıların imzalarında izin vermek isteyip istemediğiniz şeyler hakkında biraz daha spesifik olmak istiyorsanız, "İmza Ayarları" formuna göz atın.

"Mesaj Panosu Özellikleri" formu özellikleri tamamen kontrol etmek için mükemmel bir yol sunar. Ancak bazen her bir özelliğin detayına girmek isteyebilirsiniz. Örneğin; bir mesajda izin verilen en fazla karakter sayısı ("Mesaj Ayarları" bölümündeki HER MESAJ İÇİN EN FAZLA KARAKTER SAYISI) ya da kullanıcının avatarının hangi boyutta olabileceğini ("Avatar Ayarları" bölümündeki EN YÜKSEK AVATAR BOYUTLARI) farklı bölümlerden ayarlayabilirsiniz.

Önemli
Eğer özellikleri devre dışı bırakırsanız, aynı zamanda bu özellikleri kendi izinlerine göre kullanan kullanıcılar için de devre dışı bırakılacaktır. İzin sistemi hakkında daha detaylı bilgi için lütfen phpBB3 İzinleri makalesini okuyun.

Forumları Oluşturma ve Ayarlama

Forumlar, konuların tutulduğu bölümlerdir. Forumlar olmadan kullanıcılarınız hiç bir yere mesaj gönderemez! Forumları oluşturmak çok kolaydır.

Öncelikle, giriş yaptığınıza emin olun. Mesaj panonuzun tüm sayfa altlarındaki [ YÖNETİM KONTROL PANELİ ] bağlantısını bulup tıklayın. Şimdi, Yönetim Ana Sayfasında olmalısınız. Buradan mesaj panonuzu yönetebilirsiniz.

Yönetim Kontrol Paneli'ndeki sayfaların en üstünde, her kategori için size rehberlik edecek sekmeler bulunur. Bir forum oluşturmak için Forum Yönetimi bölümüne gitmelisiniz, bunun için FORUMLAR sekmesine tıklayın.

Forum Yönetimi Ana sayfası, sitenizdeki forumları yönetebileceğiniz yerdir. Forumların yanı sıra, alt forumlar da oluşturabilirsiniz. Alt forumlar, ana forum içerisinde hiyerarşik bir yapıda bulunan forumlardır. Alt forumlar hakkında daha fazla bilgi için Destek Forumlarını ziyaret edebilirsiniz.

Sayfanın sağ yan tarafında YENİ FORUM OLUŞTUR düğmesini bulun. Bu düğmenin solunda bulunan metin kutusuna doğrudan istediğiniz forumun adını yazın. Örneğin, eğer forumun adı Test olacaksa, metin kutusuna Test yazın. İşiniz bittiğinde, forumu oluşturmak için YENİ FORUM OLUŞTUR düğmesine tıklayın.

"Yeni forum oluştur :: Test" başlığı ile gelen bir sayfa görmelisiniz. Buradan forumunuz için ayarları değiştirebilirsiniz; örneğin, kullanabileceğiniz forum resmini, eğer kategori oluşturuyorsanız kategori özelliğini, ya da forumla alakalı forum kuralları yazısını ayarlayabilirsiniz. Kullanıcılar, forumun neyle alakalı olduğunu bulabilecekleri için kısa bir açıklama yazmalısınız.

Forum oluşturma
Buradan yeni forumunuzun adını ve açıklamasını seçebilirsiniz.

Genellikle varsayılan ayarlar, yeni forumunuzu çalışır durumda tutmak için yeterlidir; yine de bu ayarları ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilirsiniz. Ancak, dikkat etmeniz gereken üç forum ayarı vardır. Ana Forum ayarı, yeni forumunuzun hangi foruma ait olacağını seçmenize izin verir. Forumunuzun hangi seviyede olmasını istediğinize dikkat edin. (Ana Forum ayarı, alt forumlar oluşturulurken önemlidir. Alt forumlar hakkında daha fazla bilgi için, destek forumlarını ziyaret edin) "İzinleri Kopyala" ayarı, mevcut bir forumdaki izinleri yeni forumunuza kopyalamanıza izin verir. İzinleri sabit tutmak istiyorsanız bu ayarı kullanın. Forum stili ayarı, yeni forumunuzun hangi stilde görüntüleneceğini ayarlamanızı sağlar. Yeni forumunuz diğer forumlarınıza göre farklı bir stilde gösterilebilir.

Yeni forumunuzun ayarlarını yapılandırmayı tamamladıktan sonra sayfanın altına gidin ve belirlediğiniz ayarlar ile forumunuzu oluşturmak için GÖNDER düğmesini tıklayın. Eğer yeni forumunuz başarıyla oluşturulursa, ekran size bir başarı mesajı gösterecektir.

Forum için izinler belirlemek istiyorsanız (ya da hiç bir şeye tıklamazsınız), forum izinleri ekranını göreceksiniz. Eğer izinleri ayarlamak istemiyorsanız (ve yeni forum için varsayılan izinleri kullanmak istiyorsanız) ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN bağlantısına tıklayın. Aksi takdirde, devam edin ve her bir izin ayarını istediğiniz şekilde yapın. İşiniz bittiğinde, sayfanın altındaki TÜM İZİNLERİ UYGULA düğmesine tıklayın. Eğer her şey doğru yapıldıysa, başarılı forum izinleri güncelleme ekranını göreceksiniz.

Önemli
Bir forumda herhangi bir izin ayarlamazsanız, bu foruma hiç kimse (kendiniz dahil) erişemeyecektir.

Forum izinlerinizi başarıyla güncellediniz ve yeni forumunuzu kurdunuz. Daha fazla forum oluşturmak için, bu genel prosedürü tekrar uygulayın.

İzinleri ayarlama hakkında daha fazla bilgi için, bkz. Bölüm 1.5, “İzinleri ayarlama”

İzinleri Ayarlama

İlk forumunuzu oluşturduktan sonra, bu foruma kimin erişebileceğine ve kullanıcılarınızın ne yapmaya izni olup olmadığına karar vermeniz gerekmektedir. İzinler bunun içindir. Örneğin, ziyaretçilere mesaj gönderme izni vermemek ya da moderatör yetkilerini dağıtmak v.b. gibi... phpBB 3.2 Rhea ile, kullanıcı etkileşiminin neredeyse her yönü izinlerle ayarlanabilir.

İzin Türleri

Dört farklı izin türü vardır:

  • Kullanıcı/Grup izinleri (global) - ör. avatar değiştirmeye izin vermemek
  • Yönetici izinleri (global) - ör. forumları yönetme izni
  • Moderatör izinleri (global ya da yerel) - ör. başlıkları kilitlemeye ya da kullanıcıları yasaklamaya izin vermek (sadece global)
  • Forum izinleri (yerel) - ör. bir forumu görüntüleme ya da konulara mesaj gönderme izni

Her izin türü farklı bir izin kümesinden oluşur ve yerel olarak ya da global olarak uygulanabilir. Tüm mesaj panosu için global izin türü uygulanır. Örneğin, kullanıcılarınızdan birinin Özel Mesajlar göndermesine izin vermeyecekseniz, bunu global kullanıcı izniyle yapmanız gerekir. Ayrıca yönetici izni de globaldir.

İzin türleri
Global ve yerel izinler.

Öte yandan yerel izinler yalnızca belirli forumlarda geçerlidir. Örneğin, bir kişinin bir foruma mesaj göndermesine izin vermezseniz, bu durum mesaj panosunun geri kalanını etkilemez. Kullanıcı, yine de mesaj göndermek için yerel izne sahip olduğu başka bir foruma da mesaj gönderebilir.

Moderatörleri global ya da yerel olarak atayabilirsiniz. Eğer, bazı kullanıcılarınıza yeterince güveniyorsanız onları Global Moderatör yapabilirsiniz. Onlara atadığınız izinler ile eriştikleri tüm forumları yönetebilirler. Buna nazaran Yerel Moderatörler sadece belirlediğiniz forumları yönetebilir. Yerel Moderatörler, ayrıca farklı forumlarda farklı moderatör izinlerine sahip olabilirler. Örneğin, moderatör oldukları bir forumdaki başlıkları silebilseler de, moderatör oldukları diğer bir forumda bunu yapamayabilirler. Buna rağmen Global moderatörler tüm forumlar için aynı izne sahiptir.

Forum İzinlerini Ayarlama

Yeni forumunuzun izinlerini ayarlamak için yerel FORUM TABANLI İZİNLERE ihtiyacımız vardır. Öncelikle, izinleri nasıl ayarlamak istediğinize karar vermeniz gerekir. Eğer izinleri tek bir grup ya da kullanıcı için ayarlamak istiyorsanız, GRUP ya da KULLANICI FORUM İZİNLERİNİ kullanmalısınız. Bu izinler, bir grup ya da kullanıcı seçmenizi, ve daha sonra izinleri ayarlamak istediğiniz forumu seçmenizi sağlayacaktır.

Biz bu Hızlı Başlangıç Rehberi için FORUM İZİNLERİ konusuna yoğunlaşacağız. Bir kullanıcı veya grup seçmek yerine, öncelikle izinlerini değiştirmek istediğiniz forumları seçmelisiniz. Bu forumları üstteki listeden ya da alt açılır menüden sırasıyla tek bir forum veya tek bir forum artı altforumlar şeklinde seçebilirsiniz. GÖNDER düğmesine basarak bir sonraki sayfaya geçebilirsiniz.

İzinleri seçme
Forum İzinlerini ayarlamak için Gruplar ya da Kullanıcılar seçin

FORUM İZİNLERİ sayfasında iki adet sütun gösterilir. Bunlardan birisi kullanıcılar, diğeri ise gruplar seçmek içindir. (bkz. Şekil 1.7, "Grupları Seçin"). Üzerinde KULLANICILARI YÖNET ve GRUPLARI YÖNET olarak etiketlenmiş sütunların içerisinde, seçtiğiniz forumlarınızın en az bir tanesinde izne sahip olan kullanıcılar ve grupların listesi gösterilir. Bu kullanıcı ve grupları seçebilir, ve İZİNLERİ DÜZENLE düğmesini kullanarak izinlerini değiştirebilirsiniz. Ya da İZİNLERİ KALDIR düğmesini kullanarak, kullanıcıların ya da grupların izinlerini kaldırabilirsiniz. Böylece izinlerini kaldırdığınız kullanıcılar ve grup üyeleri (diğer bir grup aracılığıyla erişemedikleri sürece) artık ilgili foruma erişemez ve görüntüleyemez. Alttaki kutudaki sütunlar ise seçilen forumlarınızın en az bir tanesinde izni olmayan yeni kullanıcılar ve gruplar eklemenize olanak sağlar.

Gruplara izin eklemek için, GRUPLAR EKLE listesinden bir ya da daha fazla grup seçin. (Bu işlem kullanıcılara izin ekleme işlemi ile benzer şekilde çalışır. Ancak, yeni kullanıcılara izin eklemek istiyorsanız KULLANICI EKLE metin kutusuna kullanıcı adını yazmanız, ya da BİR ÜYE BUL özelliğini kullanmanız gerekir. İZİNLERİ EKLE düğmesine bastığınızda izin arayüzü sayfasına yönlendirileceksiniz. Grupların veya kullanıcıların izinlerini değiştirmek üzere seçtiğiniz her forum altta listelenir.

İzinleri atamanın iki yolu vardır: İzinleri manuel olarak (elle) ayarlayabilir ya da daha basit ancak daha güçlü bir yol için, önceden tanımlı İZİN ROLLERİNİ kullanabilirsiniz. İstediğiniz zaman her iki ayar arasında geçiş yapabilirsiniz. Eğer, her şeyin olabildiğince çabuk çalışmasını istiyorsanız, manuel izin girişini atlayabilir ve doğrudan "İzin Rolleri" bölümüne geçebilirsiniz. Unutmayın ki, izin rolleri izin sisteminin sunduğu özelliklerden sadece bir kısmını sunar. İyi bir phpBB3 yöneticisi olmak için izinleri tam olarak kavramanız gerekir.

Her iki yolla da izinleri ayarlama biçiminiz farklı olmasına rağmen, izinler aynı arayüzü paylaşırlar.

Manuel İzinler

Manuel İzinler, izinlerin en önemli yanıdır. İzinlerin doğru bir şekilde çalışması için bunu anlamalısınız. Bir iznin alabileceği üç farklı değer vardır:

  • EVET, bir ASLA tarafından üzerine yazılmadığı sürece bir izin ayarına izin verecektir.
  • HAYIR, bir EVET tarafından üzerine yazılmadığı sürece bir izin ayarına izin vermeyecektir.
  • ASLA, bir kullanıcı için izin ayarına tamamen izin vermeyecektir. Bir EVET tarafından bu değerin üzerine yazılamaz.

Bir kullanıcının birden fazla grup aracılığıyla aynı ayar için birden fazla izin kümesine sahip olması mümkün olduğundan, bu üç değer önemlidir. Eğer bir kullanıcı varsayılan "Kayıtlı Kullanıcılar" grubunun üyesiyse ve aynı zamanda en nitelikli üyeleriniz için oluşturduğunuz "Üst Düzey Kullanıcılar" adlı bir özel grubun üyesiyse, her iki grubun da bir forumu görüntüleyebilmesi için farklı izinleri olabilir. Bu örnekte, "İyi eski zamanlar" adlı bir forumun yalnızca "Üst Düzey Kullanıcılar" grubu için kullanılmasını istiyorsanız, ve "Kayıtlı Kullanıcılar" grubunun forumu görmesini istemiyorsanız "Üst Düzey Kullanıcılar" için FORUMU GÖRÜNTÜLEYEBİLİR iznini EVET olarak ayarlamanız gerekecektir. Fakat kesinlikle "Kayıtlı Kullanıcılar" için izin ayarını ASLA olarak ayarlamayın. Eğer bunu yaparsanız, "Üst Düzey Kullanıcılar" gurubundan başka üye olunan bir gruptaki izin ayarı ASLA olarak ayarlandığı için EVET değeri geçersiz kılınır, böylece üyeler forumu görüntüleyemez. Bunun yerine izin ayarını HAYIR olarak bırakın. HAYIR, bir EVET ile üzerine yazılabilen zayıf bir ASLA değeri gibidir.

Manuel izinler
İzinleri manuel olarak ayarlama

İzin Rolleri

phpBB 3.2 Rhea, izinleri ayarlamak için size çeşitli seçenekler sunan birkaç varsayılan izin rolü ile birlikte gelir. Her seçeneği manuel olarak işaretlemek yerine, açılır-kapanır listeden önceden tanımlı bir ROL seçebilirsiniz. Her rol, mouse ile üzerine gelindiğinde ortaya çıkan ayrıntılı bir açıklama gösterir. Değişikliklerinizi yaptıktan sonra İZİNLERİ UYGULA ya da TÜM İZİNLERİ UYGULA düğmesine basarak gönderin. Böylece izinler belirlenmiş olacak ve işlemi bitireceksiniz.

İzin rolleri
Roller ile izinleri ayarlama

İzin rolleri sadece izinleri ayarlamanın hızlı ve kolay bir yolu değildir. İzin rolleri ayrıca büyük mesaj panolarında izinleri yönetmek için deneyimli mesaj panosu yöneticilerinin işine yarayan güçlü bir araçtır. Kendi rollerinizi oluşturabilir veya mevcut rolleri düzenleyebilirsiniz. Roller dinamiktir, yani bir rolü düzenlediğiniz zaman rolün atanmış olduğu tüm kullanıcı ve grupların izinleri de otomatik olarak güncellenecektir.

Forumlara Moderatörler Atama

İzinler ve Roller, forum moderasyonunda oldukça yaygın olarak kullanılır. phpBB3'te kullanıcıları forum moderatörü olarak atama işlemi gerçekten çok basittir.

Tahmin edebileceğiniz gibi, belirli forumların moderasyonu yerel bir ayardır. Bu ayarları FORUM TABANLI İZİNLER bölümünün altındaki FORUM MODERATÖRLERİ içerisinde bulabilirsiniz. Her şeyden önce, yeni moderatörleri atamak istediğiniz forumu (ya da forumları) seçmelisiniz. Bu form iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde birden fazla forum seçebilirsiniz (birden fazla seçim yapmak için klavyenizdeki CTRL ya da cmd (MacOS X bilgisayarlarda) tuşuna basılı tutabilirsiniz). Bir sonraki bölümdeki formda yapacağınız moderatör ayarları tam olarak bu forumlar içindir. İkinci bölüm ise sadece bir forum seçmenize izin verir, fakat değişiklikleriniz sadece bu foruma değil, varsa altforumlarına da uygulanır.

Forumları seçip GÖNDER düğmesine tıkladıktan sonra bu kolay başlangıç rehberinin daha önceki bölümlerinden birinde zaten karşılaştığınız bir form göreceksiniz: bkz. Şekil 1.7, "Grupları Seçin" Buradan, seçilen forumlarda bazı moderasyon yetenekleri olması gereken kullanıcıları ve grupları seçebilirsiniz. O halde devam edin: Bazı kullanıcıları ve/veya grupları seçin ve İZİNLERİ AYARLA düğmesine basın.

Bir sonraki formda, seçilen kullanıcıların / grupların hangi moderatör izinlerini almaları gerektiğini seçebilirsiniz. Her şeyden önce, seçebileceğiniz bazı önceden tanımlı roller vardır:

STANDART MODERATÖR
Standart Moderatörler mesajları onaylayabilir, onaylamayabilir, düzenleyebilir ve silebilir. Ayrıca bildirileri silebilir veya kapatabilir. Fakat, bir mesajın sahibini değiştiremezler. Ayrıca bu tür moderatörler uyarı verebilir ve bir mesajın detaylarını görüntüleyebilir.

BASİT MODERATÖR
Basit Moderatörler mesajları düzenleyebilir, bildirileri kapatabilir ve silebilir, ve ayrıca mesaj detaylarını görüntüleyebilir.

SIRALI MODERATÖR
Sıralı Moderatörler, yalnızca moderatör sırasına giren mesajları onaylayabilir veya onaylamayabilir, ayrıca mesajları düzenleyebilir.

TAM MODERATÖR
Tam Moderatörler, moderasyon ile alakalı her şeyi yapabilirler. Hatta kullanıcıları bile yasaklayabilirler.

Moderatör izinleri
Moderatör izinlerini ayarlama

İşiniz bittiğinde TÜM İZİNLERİ UYGULA düğmesine basın. Burada belirtilen tüm izinlerin daha ayrıntılı seçenekleri formun sağ üst köşesinden seçilebilir.

Global İzinleri Ayarlama

Yerel İzinler çok mu kısıtlı oldu? Peki, o zaman phpBB3 sizin için bir şey daha sunacak: Global İzinler:

  • 1. Kullanıcı İzinleri
  • 2. Grup İzinleri
  • 3. Yöneticiler
  • 4. Global Moderatörler

"Kullanıcı İzinleri" ve "Grup İzinleri" bölümünden belirli kullanıcılar ve kullanıcı grupları için eklenti, imza, ve avatar gibi özelliklerin kullanımına izin verebilir veya izin vermeyebilirsiniz. Not: Bu ayarların bazıları, eğer "Mesaj Panosu Özellikleri" sayfasında ilgili özellikler etkinleştirilmişse önemlidir (ayrıntılar için bkz. Bölüm 1.3.2, "Mesaj Panosu Özellikleri").

"Yöneticiler" bölümünden kullanıcılarınıza ya da gruplarınıza, forumları yönetme ya da kullanıcı izinlerini değiştirme gibi yönetici ayrıcalıkları verebilirsiniz. Bu ayarlarla ilgili daha fazla bilgi için lütfen phpBB3 İzinleri makalesini okuyun.

"Global Moderatörler" formu size foruma özgü form ile aynı ayarları sunar (Bu ayarlar Bölüm 1.5.5, "Forumlara moderatörler atama" bölümünde açıklanmıştır), ancak tek fark bu ayarlar mesaj panosundaki tüm forumlara uygulanır.

Destek Alma

phpBB Ekibi, kullanıcıların kendi phpBB kurulumlarını yapabilmeleri konusunda destek bulmaları için bir çok seçenek sunar. Bu belgeye ek olarak, www.phpbb.com'daki destek forumu ve phpBB Türkiye destek forumları sizin gibi bir çok kullanıcının aradığı soruların yanıtlarını barındırmaktadır. Bu nedenle, yeni bir soru sormadan önce arama özelliğinin kullanılmasını önemle tavsiye ederiz. Eğer sorunuza bir cevap bulamazsanız, yardım için yeni bir başlık açabilirsiniz. Sorununuzu açıklarken lütfen betimleyici olmaya özen gösterin! Neler olduğunu daha net öğrenirsek, aradığınız cevabı size daha çabuk verebiliriz.